WhatsApp
Bizi Arayın

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nihan Yüksel Çanakçı

Yaşlanma Sürecinde Cildimize Neler Oluyor?

yaşlanma durumu

Vücudumuzun tüm sistemleri yaş aldıkça değişime uğruyor.

Cildimiz ise en çok dış etmenlerle temas halinde olan ve görsel olarak değişimini gözlemleyebildiğimiz organımız olduğu için “cilt yaşlanması” daha çok dikkatimizi çekiyor ve bu değişimi durdurmak istiyoruz.

Peki yaşlanma sürecinde cildimizde neler oluyor?

Yaşla beraber deriye ve kasa alttan destek veren subkutan yağ dokusu eriyor; cildimize gerginliğini ve esnekliğini veren kolajen ve elastin liflerin üretimi azalıyor, yıkımı artıyor. Yer çekiminin etkisi ile alttan aldığı desteği ve içeriği azalan deride incelmeler sarkmalar, mimik kullanımına bağlı yerleşen derin kırışıklıklar görülüyor. Zamanla yüzün aşağıya doğru sarkması ile göz altında çukurlaşma, yüzün orta hattında çökme, yanaklarda buldog dediğimiz sarkma, dudak kenarında aşağı doğru düşme görülüyor. Bu da daha yorgun, daha mutsuz bir ifade oluşuyor yüzümüzde.

Cilt yaşlanması nelerden etkilenir ?

Cildimiz değişim gösterirken birçok farklı faktörden etkileniyor. Ana iki faktör genetik ve çevresel faktörler. Genetik faktörler değiştiremediğimiz, ailemizden, gen yapımızdan gelen yatkınlıklar. Çevresel faktörler ise güneş ışınları, hava kirliliği, iklim ve beslenme düzenini kapsar bunlara genel olarak ekspozom adı verilir.

İlgili Gönderiler