WhatsApp
Bizi Arayın

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nihan Yüksel Çanakçı

Siğil

Siğiller, Human Papilloma Virüsün (HPV) derinin üst tabakalarına yerleşerek oluşturduğu deriden kabarık lezyonlardır. HPV, derinin hasar almış bir bölgesinden girer ve temas ile bulaştığı yerden farklı vücut bölgelerine ve ortak kullanım eşyaları ile başka kişilere kolaylıkla bulaşabilir. Sıklıkla el üzerinde ve tırnak kenarlarında, avuç içinde ve ayak tabanlarında, yüzde, oral mukozada ve genital bölgede deriden kabarık düz yassı veya karnıbahar gibi üzeri kabartılı lezyonlara neden olur.
Tedavi
Siğiller kendiliğinden de gerileyebilen lezyonlardır ancak çok bulaşıcı oldukları için tanı konduğu anda tedavi edilmelidir. Tedavisi, siğilin yerleşim yeri, şiddeti ve önceki tedavilerine yanıtına göre düzenlenir. Kriyoterapi (sıvı nitrojen gazı) klinikte en sık uygulanan ve başarısı yüksek olan bir tedavi seçeneğidir. Lezyon iyileşene kadar 10-14 gün aralıklarla uygulamaya devam edilir. Salisilik asit içeren solüsyonlar, özellikle el ve ayak bölgesindeki dirençli siğillerde kullanılan dokuyu tahriş ederek iyileştirme prensibine dayanan bir tedavi yöntemidir. Genital bölgedeki siğillere topikal interferon, yüzdeki yassı siğillere topikal retinoidler kullanılabilir. Dirençli olgularda ise elektrokoter, plazma tedavisi, lazer tedavileri ve cerrahi tedaviler uygulanabilir.
Siğillerin çok bulaşıcı ve tekrarlayıcı olduğu unutulmamalıdır. Nüks durumunda daha önce alınan tedaviler tekrar uygulanabilir. Özellikle genital bölgede siğil varlığında diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar araştırılmalı, partner muayenesi ve tedavisi yapılmalıdır. HPV’nin farklı türleri cilt kanseri ve rahim ağzı kanserine neden olduğundan genital siğili olan bireylere HPV aşısı yaptırmaları önerilmektedir.
İlgili Gönderiler