Seboreik dermatit, yağ bezlerinin yoğun olduğu saçlı deri, yüz, üst gövde ve kıvrım yerlerinde kronik, kaşıntılı, sarı-yağlı pullanmalarla karakterize kronik inflamatuvar bir cilt hastalığıdır. Hastalık bebeklik döneminde ve yetişkin dönemde farklı bulgularla karşımıza çıkar.
Bebeklik döneminde doğumdan birkaç hafta sonra başlayan yaklaşık 4-6 ay süren saçlı deride halk arasında konak da denilen sarı kabuklu lezyonlar oluşur. Bu kabuklar sadece tepe bölgesine sınırlı kalabildiği gibi tüm saçlı deriyi de tutabilir. Bez bölgesinde, kol altı boyun gibi kıvrım bölgelerinde de kırmızı, kaşıntılı, kenarları ince kabuklu lezyonlar oluşturabilir.
Yetişkinlerde ergenlik dönemi ile saçlı deride kaşıntılı, sarı kepekli plaklar, kulak içinde, yüzde alın, kaş arası, kaş içi, yanak ve burun kızarık, kaşıntılı, sarı kepeklenmeler görülmeye başlar. Gövde de yine yağ bezlerinin yoğun olduğu göğüs arası ve sırt ortasında benzer plaklar gelişebilir. Lezyonlar strese ve mevsimlere bağlı artış gösterebilir.
Bebeklerde saçlı derideki kabukların kaldırılması için zeytinyağı, kontrollü miktarda salisilik asit, zayıf steroid içerikli losyonlar, bebek konak şampuanları ve losyonları kullanılır. Kıvrım yerleri ve gövdede oluşan lezyonlar için nemlendiriciler, çinko içerikli kremler ve zayıf steroid içerikli kremler kullanılabilir.
Yetişkinlerde saçlı deri lezyonlarının tedavisinde düzenli kepek önleyici şampuanlar (ketokonazol, selenyum sülfit, salisilik asit, ardıç katranı içerikli) kullanılmalıdır. Kalın lezyonlarda aralıklı olarak steroid ve salisilik asit içerikli losyonlar, daha uzun vadede yumuşatıcı nitelikte ve D vitamini içerikli losyonlar kullanılabilir. Yüz ve gövdedeki lezyonlar için kısa süreli steroid içerikli kremler ile aktivitesi baskılandıktan sonra topikal kalsinörin inhibitörü (pimekrolimus, takrolimus) kremler uzun vadeli kullanılabilir. Hastaların günlük bakımlarında kepeklenmeyi ve yağlanmayı önleyici temizleme jeli ve nemlendirici kullanması önerilir.