Fizikte “plazma”, maddenin katı, sıvı ve gaz haline ek dördüncü hali olarak tanımlanır. Plazma cihazı uygulanacak cilt yüzeyi ve cihaz arasındaki potansiyel farkı ile havada bulunan gazları plazma enerjisine dönüştürür. Bu enerji cilt üzerindeki lezyonu süblime ederek (buharlaştırarak) problemli dokuları yok ederken yeni doku oluşumunu başlatmış olur.
Plazma özellikle alt ve üst göz kapağı kırışıklık ve doku fazlalıklarında ameliyatsız göz kapağı estetiği tedavisi olarak kullanılmaktadır. Göz kapağı haricinde dudak üstü, kulak önü ve boyun kırışıklıklarında; akne skarları ve yara izlerinin tedavisinde, cilt yüzeyinde güneş ve yaşlanmaya bağlı oluşan iyi huylu oluşumların ve lekelerin tedavisinde, yüzeysel siğil, et beni ve keloid tedavisinde de oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
Plazma uygulamasından önce işlem yapılacak alan anestezik krem sürülerek uyuşturulur. Yeterli anestezi sağlandıktan sonra alan dezenfekte edilir. Cihazın ince ucu ile uygulama yapılacak lezyon veya alan üzerinde birbirine yakın küçük spotlar oluşturacak şekilde sublimasyon işlemi yapılır. Bu sayede lezyonlar kanamadan, ağrımadan tamamen ortadan kalkmış; sıkılaşma istenen bölgelerde ise sağlam kalan deri alanlarından iyileşme ve sıkılaşma başlatılmış olur.
İşlem sonrasında oluşturulan spotlar üzerinde küçük kabuklanmalar oluşmaya başlar. Bu dönemde kapatıcı (renkli) özellikle güneş koruyucularının kullanılması oldukça önemlidir. Oluşan kabuklar 7-10 gün içerisinde dökülür alttan pembe yeni epitel görünür. Bu dönemde de yara iyileştirme kremleri (cantella asiatica, çinko gibi içerikler) ile düzenli güneş koruyucu kullanılması gerekmektedir.
İşlemin en büyük yan etkisi işlem sonrasında iyi korumamaya bağlı oluşabilecek lekelerdir. Bu da temizliğe dikkat etmek, tahriş edici ürün kullanmamak ve uygulama yapmamak, düzenli güneş koruyucu ve epitelizan krem kullanmak ile önlenebilir.