WhatsApp
Bizi Arayın

Dermatoloji Uzmanı Dr. Nihan Yüksel Çanakçı

Leke Tedavisi

Cilde rengini veren melanin pigmentidir. Yoğun güneş ışığı maruziyeti, yaşlanma, gebelik, doğum kontrol hapları, kronik hastalıklar, cilt hastalıkları ve yanıklar ciltte lekelenmeye neden olabilir. Güneşe, cilt yaşlanmasına ve gebelik gibi hormonal durumlara bağlı oluşan koyu lekeler(melasma), melanin pigmentinin artışına bağlı oluşur. Yüzün orta hattında; alında, şakaklarda, yanaklarda ve bıyık üzerinde yoğunlaşan bu lekeler çoğu zaman kişinin özgüvenini zedeleyecek kadar rahatsız edici olmaktadır.
Leke tedavisi lekenin derinliğine göre planlanır. Bunun için Wood lambası ve varsa cilt analiz cihazı ile değerlendirilmeli, lekenin derinde mi yüzeyde mi yoksa her iki tabakada mı yerleştiği saptanmalıdır.
Leke tedavisinde öncelikli basamak, kişinin yaşam tarzı değişiklikleriyle güneşe karşı korunma önlemlerini oturtmasıdır. Her gün, yaz-kış, iç ortam veya dış ortam fark etmeksizin düzenli güneş koruyucu kullanılmalı, 3-4 saat aralıklarla tazelenmelidir. Güneş koruyucu hem UVA hem UVB’ye karşı koruma faktörü içermelidir. Son dönemde geliştirilen mavi ışık korumalı renkli formlar da daha geniş kapsamlı bir koruma sağlamaktadır. Yaz aylarında güneşe çıkılmamalı, gölge ve serin ortamda bulunulmalı, düzenli şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Leke tedavisinin ikinci basamağını medikal tedaviler oluşturur. Lekeyi hafifletmeye yönelik aktif içerikli serumlar (niasinamid, traneksamik asit, arbutin, kojik asit, azeleik asit, askorbik asit, retinol), kremler ve özel karışımlar leke ve cilt tipine göre seçilerek kullanılmaktadır. Bazı içerikler gündüz ve yaz mevsiminde kullanıma uygun değildir, bu nedenle tedavi dermatolog kontrolünde gece-gündüz ve mevsim planlaması yapılarak düzenlenmelidir.
Tedavide klinik ortamda kimyasal peelingler, Cosmelan/Dermamelan maskeler, fraksiyonel lazer uygulamaları, Q-switched Nd:YAG lazer uygulamaları, IPL ve BBL tedavileri, mikro iğneleme (dermapen, altın iğne radyofrekans) ve leke açıcı mezoterapiler de uygulanmaktadır. Cilt kalitesini arttırmaya yönelik uygulanan gençlik aşıları, nem mezoterapileri de leke tedavisini desteklemektedir. İşlemlerin seans sayıları kişiden kişiye değişmekte, ortalama 2-4 hafta aralıkla 4-6 seans uygulanması önerilmektedir.
Tedavide uygun hastalarda oral traneksamik asit; destek olarak ise intravenöz veya oral glutatyon, polipodium löykotomos eğreltisi içerikli gıda takviyeleri de kullanılmaktadır.
İlgili Gönderiler