Lazer epilasyon farklı dalga boylarındaki lazer ışınlarının, farklı derinlikteki kıl köklerine ulaşarak o kıl kökünde hasara yol açması bu sayede kıl çıkışını azaltmasıdır. Bu işlem için 3 farklı dalga boyu kullanılır: Alexandrite, Diode ve Nd:YAG. Hangi dalga boyunun seçileceği kişinin ten rengine, kıl rengine ve yoğunluğuna, hangi bölgeye uygulanacağına göre belirlenir. En anlamlı sonuç açık ten rengi ve koyu kıl rengi kombinasyonunda olur. Açık renkli sarı, kızıl kıllarda, ayva tüyü dediğimiz ince tüylerde başarı oranı çok düşüktür.
Önerilen uygulama sıklığı 6-8 haftada bir olacak şekildedir. Toplam seans sayısı ise kişiye, kıl yapısına ve yoğunluğuna göre değişir. Her seans sonrası %10-35 azalması beklenir. En az 3 seans olacak şekilde anlamlı azalma görülene kadar devam edilir sonrasında daha uzun aralıklı ek seanslar yapılabilir.
İşlem sırasında kıl kökü yoğunluğuna ve cihazda kullanılan enerjilere göre yanma, acı, hassasiyet olabilir. Lazer epilasyon cihazlarının yanında soğuk hava üfleyen sistemler de bulunur. Bunlar hem hissedilen acıyı azaltır hem de kıl kökü ve deri hasarından korur. İşlem öncesinde ilgili bölgeye lokal uyuşturucu kremlerin de uygulanması acı hissiyatını azaltır. İşlem sonrasında kıl köklerinin etrafında birkaç gün süren kızarıklık, şişlik normaldir.
Lazer epilasyondan önce kişinin ten rengi, kıl yapısı ve yoğunluğu iyi değerlendirilmelidir. Bronz tene uygulanmamalı, seanslar öncesinde ve arasında güneşlenilmemeli veya solaryuma girilmemelidir. İşlemden en az 1 ay önce ağda, epilatör gibi uygulamalar bırakılmalı; işleme gelmeden 1-2 gün önce jilet veya tüy kısaltıcı (trimmer) gibi bir aletle tüylerin kısaltılması yeterlidir.
Ev tipi lazer cihazları IPL özelliğindedir. IPL bir lazer değil, geniş spektrumlu bir ışık sistemidir. Yapılan çalışmalarda lazer sistemleri kadar başarılı olmadığı, kıl çıkışını kalıcı olarak durdurmadığı gösterilmiştir.