Egzama birçok nedene bağlı oluşabilen, akut dönemde kızarık, sulantılı, kaşıntılı plaklar; kronik dönemde sertleşmiş, kabalaşmış alanlar şeklinde kendini gösteren toplumda sık görülen bir cilt hastalığıdır. Hassas ciltlerde görülen atopik dermatit, seboreik dermatit, kuruluğa bağlı görülen kserotik egzama, ayak bileklerinde dolaşım yetersizliğine bağlı staz dermatit, kronik kaşımaya bağlı oluşan nörodermatit ve bir madde ile temas sonucu oluşan alerjik veya iritan kontakt dermatit en sık görülen egzama türleridir.
Kontakt dermatit hem alerjik reaksiyon hem de ciltte iritasyon oluşmasına bağlı gelişebilir. Kimyasal maddeler, yağ, su, sabun, deterjan, kremler, parfümler, makyaj ve bakım ürünleri, nikel, latex gibi alerjik içerikler kontakt egzamaya neden olabilir. Kontakt dermatit, sadece temas eden bölgeye lokalize kalabildiği gibi tüm vücutta yaygın egzama olarak da ortaya çıkabilir. Kokusu olan maddelere karşı ise göz çevresinde egzama gelişebilmektedir. Sık tekrarlayan ve kronik seyreden durumlarda nedeni saptamaya yönelik yama testi veya True test yapılır.
Tedavide ilk basamak; saptanan veya şüpheli olan alerjik ve iritan maddelerden uzak durmaktır. Etkilenen bölgeyi tahriş edebilecek kimyasal içerikli ürünlerin temasından kaçınmak önemlidir. Tedavide nemlendiriciler, topikal veya oral steroid, topikal kalsinörin inhibitörleri, antihistaminikler ve fototerapi kullanılır.